Anișoara Radu: ”Cea mai remarcabilă trăsătură a femeii antreprenor este curajul”

Anișoara Radu este președinte OFA UGIR Tulcea și antreprenor de 30 de ani. A activat și în politică, fiind deputat de Tulcea (ianuarie 2017-decembrie 2020), perioadă în care a avut 74 de propuneri legislative, dintre care 33 au fost promulgate legi. A fost membru al Comisiei pentru buget, finanțe, bănci, dar și membru al Comisiei pentru muncă și protecție socială.

  • Anișoara Radu, cum ați pornit pe drumul antreprenoriatului și cum v-ați crescut afacerea/afacerile?

Anișoara Radu: – Sunt un antreprenor român determinat: fac antreprenoriat de aproape 30 de ani și voi continua să fiu antreprenor, atâta timp cât voi avea o viață activă.

Am înființat compania ”NARCISA MOB DESIGN” în anul 1992, iar pe parcursul celor  aproape  30 de ani am crescut ,,pas cu pas’’ făcând față tuturor obstacolelor și provocărilor care au apărut în ”călătoria” noastră ( a mea și a soțului meu). Astfel, am dezvoltat o linie de producție mobilă, am înființat un compartiment de import export mobilă, decorațiuni și materiale de construcții. Totodată, am dezvoltat un sector de imobiliare. În plus, am înființat o franciză Volksbank și o firmă de consultanță și atragere fonduri europene.    Am creat numeroase locuri de muncă și am calificat mai multe generații, la locul de muncă.

– Cum v-a schimbat afacerea din punct de vedere profesional dar și personal?

– Am învățat să fiu ,, EU’’, acel om Perseverent, Pragmatic și Integru  și funcționez după valorile personale care mă ghidează pe cel mai bun drum: ”PUTEREA, LIBERTATEA ȘI PACEA SUFLETEASCĂ’’.

– Care au fost obstacolele/prejudecățile pe care a trebuit să le depășiți?

– Nu există viață fără obstacole. Experiența m-a învățat să trec peste aceste etape ale vieții, cu mult CALM. Un calm care te face să fii mai CURAJOS, AUTENTIC, mai LIBER și cu multă PUTERE DE MUNCĂ.

– Ce calități trebuie să aibă o femeie că să fie un antreprenor de succes? 

– Trebuie să fii ,,TU’’, acel om demn de urmat, cu atitudine, viziune, inteligent, perseverent, responsabil, cu gândire pozitivă și încredere în oameni. Cea mai remarcabila trăsătură a femeii antreprenor  de succes  este curajul. Curajul de începe o acțiune, curajul de a merge mai departe, curajul de a face față provocărilor.

– Din punctul dvs de vedere, există o rețetă a succesului?

– CONSECVENȚA ȘI INTEGRITATEA!

– Ați avut vreun eșec în afaceri? Cum l-ați depășit?

– Atât în afaceri, cât și în viață, nu există eșec. Există experiența din care am învățat și pe care nu am mai repetat-o. Am analizat profund toate experiențele mele, m-am reiventat la modul cel mai conștient și am mers mai departe, fară să obosesc.

 

 John C. Maxwell  este exemplul meu de leadership: m-a învățat să mă reinventez ca LIDER

– Care este modelul dvs de leader și cum v-a influențat/motivat acesta?

– John C. Maxwell  este exemplul meu de leadership, care m-a influențat/motivat cel mai mult. M-a învățat să mă reinventez ca LIDER, m-a învățat să învăț, m-a învățat să uit ce am învățat și m-a învățat să învăț din nou.

”Oamenii te pot celebra pentru ceea ce ai făcut ieri, dar te pot aprecia pentru ceea ce faci acum’’.

– Cum reușiți să mențineți un echilibru între viața privată și cea de antreprenor?

 – Cu mult pragmatism. Nu amestec lucrurile. În business, îmi pun haina de business, în viața privată sunt ,,eu’’, dar  autentică, în ambele sensuri. 

– Care este cel mai important lucru la care a trebuit să renunțați, în favoarea afacerii?

–  Timpul de calitate pe care trebuia să-l aloc copilului meu!

–  Enumerați 3 sfaturi de încurajare/dezvoltare personală/profesională pe care le-ați da femeilor antreprenor.

  • Să se reinventeze și să țină pasul cu schimbările de paradigmă din jurul lor.
  • Să fie realiste, pentru că realitatea e fundația pe care construiesc viziunea.

•         Să nu uite că influenta ar trebui împrumutată, dar niciodată dăruită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *