Comunicat de presă – Organizaţia Femeilor Antreprenor – OFA UGIR

Mirabela Miron, preşedinte OFA UGIR: „Antreprenoriatul românesc feminin trebuie să vorbească pe o singură voce”

Organizaţia Femeilor Antreprenor – OFA UGIR a susţinut, la Bistriţa Năsăud, vineri, 12 martie 2021, conferinţa „Antreprenoriatul Românesc în Pandemie”, evenimentul fiind dedicat soluţiilor şi acţiunilor pentru perioada post-pandemie.

La conferinţă au fost prezenţi Preşedintele UGIR George Păunescu, europarlamentarii Corina Creţu şi Dragoş Pâslaru, Mihnea Claudiu Drumea, secretar de stat Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, Valentina Saygo, secretar de stat Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, George Căţean, secretar de stat Ministerul Agriculturii şi Liliana Romaniuc, consilier ministrul Educaţiei şi Cercetării. Totodată, evenimentul a beneficiat de participarea unor antreprenori de marcă din toată ţara, reprezentanţi ai unor firme de top, din toate domeniile de activitate.

Preşedintele UGIR George Păunescu a subliniat preocuparea firească pe care femeile o au pentru viitor, ceea ce determină implicarea în construcţia şi dezvoltarea României. Femeile antreprenor din OFA UGIR de mai bine de un an îşi dedică energia constructivă, obţinând câteva succese notabile, pentru sprijinirea întreprinzătorilor şi angajatorilor români.

Europarlamentarul Corina Creţu a ţinut să-i felicite pe antreprenorii prezenţi, pentru curajul şi modul în care au făcut faţă „acestei perioade sumbre, pentru o bună parte a mediului privat. „Fiind in Parlamentul European, am putut constata cu tristeţe că, din punct de vedere al categoriei sociale, dar şi din punct de vedere a situaţiei economice a ţării noastre, femeile antreprenor sunt într-o situaţie mai dificilă faţă de femeile antreprenor din alte state, precum Suedia sau Germania. Eu aş milita şi v-aş sfătui să faceţi un front comun pentru o comunicare mai mare în privinţa fondurilor europene”, a spus europarlamentarul Corina Creţu.

George Căţean, secretar de stat Ministerul Agriculturii, a precizat că ministerul pregăteşte mai multe programe de finanţare, menite să sprijine dezvoltarea antreprenorială în mediul digital.

„Vorbim despre o reţea naţională de depozite, vorbim despre necesitatea învăţământului agricol, pentru că avem nevoie de o bază de oameni care să vină şi să contribuie la dezvoltarea mediului rural.

Pregătim perioada de tranziţie către noua politică agricolă comună, ceea ce înseamnă sprijin pentru instalarea tinerilor în agricultură, cu un grant de 70.000 euro, (buget alocat 100 milioane euro) pe lângă fermele integrate şi vom pune foarte mult accent pe partea de digital, de înverzire şi biodioversitate”, a anunţat secretarul de stat George Căţean.

Dragoş Pâslaru, europarlamentar Renew Europe, a recunoscut problemele de finanţare pe care le au firmele româneşti şi ar trebui să existe posibilitatea ca micii antreprenori să-şi poată lista firmele la Bursă, mult mai uşor.

„Conform datelor, 60% din IMM-urile din România au o problemă în ceea ce priveşte accesul la finanţare, în sensul că sunt supraîndatorate, au o problemă de capitalizare şi din acest motiv sunt foarte vulnerabile. Finanţarea bancara are şi ea nişte norme, şi din această cauză, este şi ea limitată. Filosofia este cum putem să facem dintr-un miliard, două miliarde, cum putem multiplica banii (din cadrul PNRR). Acesta este mesajul cu privire la avangardă: România nu poate să rămână tot timpul în a recupera decalajele, în a prinde din urmă”, a afirmat Dragoş Pâslaru.

Valentina Saygo, secretar de stat Ministerul Economiei, întrebată fiind când vor fi aplicate Măsurile 2 şi 3 ale granturilor pentru antreprenori, a recunoscut că sunt probleme şi nu poate răspunde la această întrebare:

„Nu pot să vă răspund la această întrebare. Sunt nişte decizii care trebuiesc luate la nivelul coaliţiei. Sunt convinsă că, în cel mai scurt timp, ele se vor debloca. Ştiu că sunt multe probleme şi multe disfuncţionalităţi, iar oamenii aşteaptă aceste granturi care trebuiau să vină de foarte multă vreme”.

Secretarul de stat din Ministerul Economiei a ţinut însă să precizeze „în calitate de antreprenor”, că ştie care sunt problemele şi cât de greu este să concediezi oameni.

Soluţia dată de secretarul de stat este: „Nu ne rămâne de făcut decât să sperăm, pentru că pot fi multe măsuri care să vină în sprijinul antreprenorilor!”

Mihnea Claudiu Drumea, secretar de stat Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, a afirmat că, în România, potenţialul antreprenorial este în prezent subexploatat ca sursă de creştere economică. Cât priveşte problematica de gen, în domeniul ocupării forţei de muncă, situaţia este descurajantă. „Persoanele de gen feminin reprezintă cea mai mare parte dintre lucrătorii familiali neremuneraţi”, a declarat Mihnea Claudiu Drumea.

Liliana Romaniuc, consilier Ministerul Educaţiei şi Cercetării, a precizat că, în momentul de faţă, Ministerul Educaţiei caută soluţii pentru a putea face transferul competenţelor antreprenoriale în mediul educaţional. Liliana Romaniuc a precizat că ministerul are în vedere, în planul şcolar, implementarea învăţării continue: „learning by doing”(învăţare prin practică), iar directorii şi profesorii au nevoie de dezvoltarea cunoştinţelor antreprenoriale. „Trăim într-o lume Vuka: o lume extrem de volatilă, incertă, complexă, ambiguă. Ca să faci faţă într-o astfel de lume, ai nevoie de meta-competenţă, ceea ce inseamnă: să ai capacitatea să înveţi, să adaptezi, să anticipezi şi să schimbi continuu”, a afirmat Liliana Romaniuc.

Temele de dezbatere ale conferinţei „Antreprenoriatul Românesc în Pandemie”, au fost complexe şi axate pe problemele reale cu care se confruntă mediul de business. Ana Maria Icăţoiu, vicepreşedinte OFA UGIR, a ţinut o amplă şi documentată prezentare despre „Sursele de finanţare pentru proiectele private”.

Renate Popescu, preşedinte OFA UGIR Bihor, a atins un subiect extrem de sensibil:”Noutăţi fiscale pentru HORECA şi restructurare fiscală”.

Liliana Marinescu, preşedinte OFA UGIR Constanţa a vorbit despre „Oportunităţile de finanţare în domeniul agricol”.

Radu Godeanu, vicepreşedinte UGIR, s-a axat pe tema „Importanţa dialogului social în dezvoltarea antreprenoriatului local”, suşţinând că dialogul social tripartit capătă forţă, atunci când cei care promovează o preocupare a întreprinzătorilor ajung să fie o masă critică. Însă, firmele trebuie sa fie într-un patronat pentru a putea să-şi promoveze eficient soluţiile.


Viorica Cojocaru, director comunicare UGIR, a susţinut în prezentarea sa un subiect la ordinea zilei: „De ce să ne preocupe formarea continuă în post-pandemie”, prezentând avantajele proiectului UGIR FORM, cât şi cursurile gratuite, care sunt puse la dispoziţia angajaţilor din companii.

Bianca Pintea, preşedinte OFA UGIR Bistriţa Năsăud, a susţinut, în intervenţia sa, pentru o implicare cât mai mare a femeilor în antreprenoriat: „Avem un potenţial uriaş în zona antreprenoriatului de gen feminin, există aptitudini, creativitate, ştiinţă, determinare. Şi, cu toate acestea, nu există o comunitate de business unită, cu o voce puternică şi unitară, în mediul antreprenorial feminin. OFA UGIR îşi propune să fie acea voce unitară la nivel naţional, cu reprezentare în toate cele 42 de judeţe ale ţării”.

Mirabela Miron, preşedinte OFA UGIR, a lansat, în finalul conferinţei, un apel femeilor antreprenor:

„OFA UGIR a apărut ca un răspuns la lentoarea cu care se întâmplă lucrurile în România. Avem forţa, inteligenţa şi dăruirea de a schimba această stare de lucruri. Am demonstrat până acum că avem tăria de a depăşi toate situaţiile grele, neprevăzute, astfel încât să construim împreună un viitor mai bun în ţara noastră.

De ce să veniţi alături de OFA? Pentru că nu mai avem timp de pierdut! Antreprenoriatul românesc feminin trebuie să vorbească pe o singură voce. Pentru că este nevoie de unitate.


Aşa cum România este una singură, aşa şi noi trebuie să avem o voce singulară! Cred că împreună putem schimba lucrurile!”, a afirmat Mirabela Miron.

Sursa: https://www.agerpres.ro/comunicate/2021/03/14/comunicat-de-presa-organizatia-femeilor-antreprenor-ofa-ugir–677808

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *