Diana Baicu, general manager Top Line, este coordonatoarea Direcției de Dezvoltare Sănătate și Wellbeing OFA UGIR. Dacă numele Dianei Baicu se contopește astăzi cu imaginea brandului TOP LINE, aceasta i se datorează, în cea mai mare măsură. Diana însă, ne dezvăluie în acest interviu femeia din spatele imaginii și drumul presărat cu perseverență, răbdare și toleranță, care duce spre succes.
– Doamnă Diana Baicu, ați fost asistent universitar la Facultatea de Medicină Veterinară și ați ajuns să fiți un ”guru” al frumuseții! Cum v-ați reinventat și cum ați pornit afacerea cu care ați ajuns în Top?
Diana Baicu: – ”Top Line” a creat practic industria de înfrumusețare profesională autohtonă, a educat și susținut generații de specialiști (hair stylists, cosmeticiene, nail specialists), precum și sute de startup-uri (saloane și clinici de înfrumusețare), am introdus pe piață categorii noi de produse și servicii. De la început am adus cele mai importante branduri de pe piața internațională și am introdus în Romania, trendurile internaționale din industria de frumusețe profesională.
România se dezvolta, acum 25 ani, pe toate segmentele, iar segmentul saloanelor abia începuse să se formeze, neexistând decât lanțul Igiena. Oportunitatea de dezvoltare a acestui segment era foarte mare, cum erau toate celelate oportunități în industriile de retail, servicii etc, mergând către o piață de consum.
Top Line a pornit de la faptul că saloanele nu aveau produse profesionale de calitate, nu existau aparate și mobilier profesional în saloane, dar saloanele aveau clienți. Rezultatele care se obțineau în saloane nu erau cele mai bune, chiar dacă profesioniștii aveau cunoștinte solide în domeniu.
Am fost primii care au adus în țară tehnologii moderne pentru estetica facială și corporală, am introdus pentru prima dată tratamentele de remodelare corporală, am creat primele saloane de înftumusețare moderne și am introdus în clinici și saloane produse profesionale pentru folosit acasă, aparținând unor mari branduri, recunoscute la nivel international.
Am mizat încă de la început pe calitate, chiar dacă piața era foarte sensibilă la preț și competitorii noștri încercau doar să ofere cel mai mic preț.
Compania a plecat de la a fi un distribuitor de produse profesionale și a ajuns să opereze unele din cele mai importante branduri mondiale, pe fiecare categorie și să-și dezvolte activitatea și în domeniul medical, în servicii, în retail. Acum suntem un grup ce are pe lângă distribuție, cea mai importantă componentă a noastră și servicii și retail.
Compania își va continua expansiunea regională: anul acesta am început să activăm pe piața din Ungaria, astfel încât vom deveni un player regional important, de luat în calcul pentru toți furnizorii noștri, activând în Romania, Bulgaria, Republica Moldova și Ungaria, pe toate canalele: saloane și clinici, retail și e-commerce. Continuăm să ne consolidăm toate procesele și operațiunile: avem deja o facilitate logistică, foarte capabilă să livreze în cele 3 țări vecine, în timp scurt.
– Cum v-a schimbat afacerea, din punct de vedere profesional dar și personal?
– La început nu îi înțelegeam pe profesioniștii din înfrumusețare, care mi se păreau diferiți, dar în scurt timp am înțeles că ei sunt oameni care privesc lumea cu ochi de artist și m-am îndrăgostit de ei și de lumea saloanelor profesionale de înfrumusețare.
Pe parcursul anilor am acumulat mult mai multe cunoștinte, în ceea ce privește înfrumusețarea și, evident, multă experiență.
Am devenit mai tolerantă și mai flexibilă. Am înțeles că lucrul în echipă este absolut esențial și că, doar având în jurul tău oameni valoroși, cu care împarți aceleași idealuri și pe care te poți baza, poți reuși cu adevărat.
Pentru mine, frumusețea înseamnă armonie, fie că vorbim despre oameni sau obiecte și îmi place să fiu înconjurată de ea.
”Există o anumită rezistență la schimbare. Important este să ai suficientă perseverență și răbdare!”
– Care au fost obstacolele/prejudecățile pe care a trebuit să le depășiți?
– De cate ori încercăm să introducem ceva nou, ne lovim de aceste obstacole sau prejudecați și este normal. Există o anumită rezistență la schimbare. Important este să ai suficientă perseverență și răbdare pentru a implementa corect un concept nou.
Prejudecata împotrivă căreia luptăm în permanență este că trebuie să ne încadrăm într-un șablon de frumusețe, că trebuie să avem anumite dimensiuni sau că trebuie să arătam ca și alte persoane și pentru acest lucru este necesar să facem foarte multe eforturi care ne impactează viața.
Cred că trendul diversității și al inclusivității, care se manifestă global va fi și mai relevant în perioada imediat următoare. Este foarte important să avem toleranță și acceptare față de noi înșine și de ceilalți. Sloganul nostru este – UNALIKE BEAUTY, adică frumusețea diferită și cred că acum este mai actual ca niciodată.
”Modelul meu de leader: mâna de fier, cu mănușa de catifea!”
– Ce calități trebuie să aibă o femeie că să fie un antreprenor de succes?
– Să aibă viziune, perseverență și flexibilitate. Este important să îți stabilești obiectivele, apoi să îți faci planul pentru a le atinge și să nu renunți, în ciuda obstacolelor care apar pe parcurs, bineînțeles, adaptându-te mereu situației. Curajul și organizarea consider că sunt foarte importante și să nu îți fie frică să experimentezi.
– Din punctul dvs de vedere, există o rețetă a succesului?
– Nu cred că există o rețetă a succesului, dar cred cu tărie că succesul vine doar împreună cu viziunea și cu multă muncă, constanță și perseverență. Sunt o persoană care adoptă cu mare ușurință noul dar, în același timp, mă asigur că nu mă expun unor riscuri prea mari.
– Ați avut vreun eșec în afaceri? Cum l-ați depășit?
– Din fericire nu am avut eșecuri în afaceri. Desigur, am avut și proiecte care nu au avut succesul așteptat. Important este însă, că am învățat de fiecare dată lucruri utile din fiecare situație de acest gen și că data următoare am reușit să mă mobilizez și să mă organizez mai bine.
– Care este modelul dvs de leader și cum v-a influențat/motivat acesta?
– Mâna de fier, cu mănușa de catifea! În situații de criză rezistă nu cei mai puternici, nici cei mai deștepți, ci cei mai flexibili. Sigur că, dacă ești și inteligent și puternic și flexibil, vei avea căștig de cauză. Un leader trebuie să fie capabil să își formeze și să crească o echipă valoroasă în jurul său.
”M-am îndrăgostit de yoga acum 14 ani”
– Cum reușiți să mențineți un echilibru între viața privată și cea de antreprenor? Cât de multă importanță are sportul și, mai ales yoga, în viața dvs?
– Nu mi se pare deloc dificil să menții acest echilibru, dacă ai lângă tine persoanele potrivite, care să te înțeleagă, să te completeze și să îți dea libertatea să te exprimi așa cum ești. Și aici mă refer la partenerul de viață pe plan personal și la echipa pe care o ai în business. Și sunt extrem de norocoasă, pe ambele planuri.
Referitor la sport, mișcarea a făcut întotdeauna parte din viața mea și a jucat un rol foarte important în ceea ce privește echilibrul și starea de bine. M-am îndrăgostit de yoga acum 14 ani și am integrat-o în viața mea zilnică, pentru că m-a ajutat mult să mă focusez, să devin mult mai flexibilă și mai tolerantă.
– Care este cel mai important lucru la care a trebuit să renunțați, în favoarea afacerii?
– Din fericire nu a trebuit să renunț la nimic important în favoarea afacerii. Consider că totul este legat de priorități și de felul în care îți gestionezi timpul. Cu puțină disciplină, cred că poți să faci tot ceea ce consideri că este important, atât pentru afacere cât și pentru tine, personal.
– Enumerați 3 sfaturi de încurajare/dezvoltare personală/profesională pe care le-ați da femeilor antreprenor.
- Este foarte important să iți placă ceea ce vezi în oglindă, să fii bine tu cu tine și atunci vei putea să faci tot ceea ce este necesar pentru businessul tău, pentru familie și cei dragi ție.
- Nu există nu se poate: dacă îți dorești ceva cu adevărat vei reuși!
- Privește orice situație cu mintea și cu inima deschisă și sigur vei găsi cea mai potrivită soluție în orice tip de situație!