Economia trebuie să meargă mai departe

Noi reguli pandemice în întreaga lume afectează și vor afecta economia, local și global. Tocmai de aceea, pentru a construi un viitor cât mai bun, 15 țări din Asia și Pacific, în frunte cu China, Japonia, Australia, Coreea de Sud, au semnat tratatul RCEP, prin care este fondat cel mai mare bloc comercial din lume, depășind Uniunea Europeană sau Acordul Canada-SUA-Mexic.

Acest tratat vine și însoțit de o ușoară creștere a burselor, pe fondul anunțării a două vaccinuri anti-COVID-19 cu eficiență de peste 90%. Mai mult, faptul că va fi nevoie de peste 12 miliarde de doze la nivel mondial face ca investițiile să crească în logistică și în extinderea lanțului de frig (avioane, camioane, depozite). Prin extensie, toate companiile care sunt implicate în acest proces cunosc creșteri la bursă.

Și la noi se stabilește un plan de distribuire a vaccinului, dar cum va arăta acesta exact vom afla zilele următoare. Până atunci, putem fi doar uimiți de gafele dublate de probleme de comunicare ale guvernului și de măsurile arbitrare pe care le ia, fără acoperire, cum este spre exemplu cea a închiderii piețelor agroalimentare. Această măsură lovește puternic în micii producători și este un ajutor dat hypermarketurilor. Mai mult, ea survine în țara cu economia cea mai afectată de pandemie din UE, conform unui studiu al Gfk, la nivelul puterii de cumpărare a cetățenilor. În acest moment, un român are puterea de cumpărare de 40% din media europeană, iar în Europa suntem mai sus doar față de Turcia, Bielorusia, Ucraina și Republica Moldova – nici una membră a UE.

Mărimea sumelor este într-adevăr înspăimântătoare, vorbim de împrumuturi care totalizează 67 de miliarde de lei în primele trei trimestre ale lui 2020. Or 67 de miliarde de lei înseamnă 6,33% din PIB. În același timp însă trebuie să remarcăm că împrumuturile au fost necesare: deficitul bugetului consolidat în același interval de 9 luni a fost de 6,36% din PIB.

Citeste articolul intreg aici : Economia trebuie să meargă mai departe | 7est.ro – Stiri Iasi, stiri locale, nationale si internationale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *