OFA UGIR întreabă, Ministerul Economiei răspunde: care sunt cheltuielile eligibile pentru HoReCa!

  • Mirabela Miron, președintele OFA UGIR a solicitat ministrului Claudiu Năsui, câteva clarificări necesare privind măsura ”Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor”. Acest demers al Mirabelei Miron vine în urma mai multor neclarități ridicate de membrii OFA UGIR, din domeniul HoReCa, întrebări referitoare la situații concrete cu care aceștia s-au confruntat:

1. Este eligibilă returnarea avansului primit de la clienți pentru evenimente personale care, din cauza restricțiilor sanitare, au fost anulate? De exemplu, nunți. 2.  Este elibigilă cheltuiala cu asigurarea pentru restaurant?

3. Sunt eligibile cheltuielile cu chiria pentru toate spațiile unde restaurantul desfășoară activitate ? Sau doar cele pentru adresa înregistrată ca ”locație a implementării” la momentul depunerii cererii de finanțare? (mulți au menționat sediul social în aplicație). Fiind vorba despre capital de lucru, iar chiria reprezentând o cheltuială recurentă importantă, considerăm normal ca această cheltuială să fie eligibilă pentru toate locațiile unde IMM-ul în cauză are activitate. 4. În cazul unui IMM din HoReCa, ce a decis să își reia activitatea în aer liber pe litoral, ținând cont de restricțiile sanitare din prezent, sunt eligibile cheltuielile cu amenajarea respectivei terase? Se pot considera cheltuieli necesare reluării activității?

Răspunsul venit din partea ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri cuprinde atât cheltuielile care sunt eligibile cât și cele neeligibile din această măsură.

Potrivit răspunsului oferit de minister la solicitarea președintelui OFA UGIR, ”avansul primit de la clienți pentru evenimentele personale care au fost anulate din cauza pandemiei, acesta Nu este eligibil. În schimb, cheltuiala cu asigurarea pentru restaurant poate fi eligibilă atât timp cât se încadrează în categoria furnizorilor curenți.

De altfel, sunt eligibile cheltuielile cu chiria pe bază de contract încheiat pentru toate punctele de lucru, însă cheltuielile cu amenajarea NU sunt eligibile”, se precizează în răspunsul ministerului Economiei.

Referitor la modalitatea de achitare din grant a pachetelor turistice achiziționate reprezentând ”marfă”, acestea sunt eligibile și vor fi achitate integral.

În plus, facturile de chirie restantă emise după 1 februarie 2020 sunt eligibile, ”implicit, cele emise înainte de această data NU pot fi decontate din Măsura 2”, se susține în documentul oficial.

În ceea ce privește cheltuielile eligibile, acestea le regăsiți în documentul de mai jos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *